Svingningsdæmper

En svingningsdæmper kommer i mange forskellige typer til forskellige industrielle formål. Dæmperne i dette indlæg er såkaldte tunede masse dæmpere (TMD’er), som anvendes i bygninger. De omtales ofte som vibrationsdæmpere og effekten af en dæmper kan ses i denne video:

https://www.youtube.com/watch?v=f1U4SAgy60c

Hvorfor?

En tunet massedæmper anvendes til dæmpe en konstruktions bevægelser, når den er udsat for eksempelvis gang- eller hoppelast fra personer i bevægelse. En svingningsdæmper har to primære effekter:

 • Vibrationernes størrelse reduceres
 • Den tid det tager for vibrationerne at “dø ud” reduceres
Svingningsdæmper, Data
Trappesvingninger med og uden TMD’er. TMD: Tunet massedæmper (svingningsdæmper)

Det betyder at man ofte kan reducere materialeforbruget til den bærende konstruktion markant, hvis det er vibrationer, der styrer designet. Dette vil ofte kan være tilfældet for gangbroer, tribuner og fitness centre.

Derudover er installation af svingningsdæmpere ofte en god løsning, hvis der er opført en konstruktion, som ikke opfylder vibrationskravene. I modsætning til ændringer i den bærende konstruktion kan svingningsdæmpere monteres enkelt med minimal strukturel indvirkning på den eksisterende konstruktion.

Hvis økonomien i byggeprojekt er central vil det derfor være en god idé at indhente et til på svingningsdæmpere til en given konstruktion og sammenligne med omkostningerne ved at forstærke den bærende konstruktion. For de fleste konstruktioner, hvor svingninger er vigtige vil det være en mere økonomisk og bedre løsning at anvende svingningsdæmpere.

Se evt. blogindlægget “Afstivning vs. svingningsdæmpere”

Hvordan?

For at finde ud af, om man vil gå videre med svingningsdæmpere er man ofte interesseret i at kende prisen som det første. Det er vanskeligt at opsætte generelle værdier for dette, da det er meget sags specifikt, hvor meget arbejde, der er involveret i designet og produktionen. Et uforpligtende tilbud på svingningsdæmpere kan indhentes fra JSK Vibrations ved fremsendelse af nedenstående til jsk@jsk-vibrations.com:

 • Tegninger af bygningen
 • Vægt (ca.) af konstruktionsdelen, der skal dæmpes
 • Evt. egenfrekvensberegning (ikke påkrævet)

Denne information anvendes til at bestemme:

 • Antal dæmpere
 • Vægt per svingningsdæmper
 • Dimensioner af svingningsdæmper
 • Pris for svingningsdæmperne

Hvad? – svingningsdæmper

En svingningsdæmper kan designes på forskellige måder fra store penduler i højhuse til fjedersystemer for mindre konstruktionsdele. De mest normale svingningsdæmpere vejer mellem 50-3000 kg og består af:

 • Vægt fra sammenboltede stålplader
 • Stivhed fra 4-6 trykfjedre
 • Dæmpning fra specialdesignet stempel i viskos olie.
Svingningsdæmper

Hvis konstruktionen allerede er bygget vil en vurdering af behovet for svingningsdæmpere ofte starte med vibrationsmålinger, se mere her:

https://jsk-vibrations.com/vibrationsmaaling-paa-bygninger/

Skriv i kommentarfeltet eller kontakt jsk@jsk-vibrations.com for spørgsmål, tilbud eller et møde om svingningsdæmpere.

Leave a Reply